Houtproducten kopen? Alles over de stijgende houtprijzen en levering

Houtproducten kopen? Alles over de stijgende houtprijzen en levering

Veel mensen vinden houten meubels erg mooi. Zeker in de woonkamer zorgen houten meubels voor een knusse, vertrouwelijke uitstraling. Deze meubels zijn vrijwel tijdloos en zullen altijd zorgen voor een warme sfeer in huis. Ga jij binnenkort verhuizen, of wil je wat nieuwe meubels kopen voor in je huidige woning? Dan moet je goed opletten, want houtproducten zijn momenteel niet altijd leverbaar. Het kan soms lang duren voordat je jouw producten eindelijk in huis hebt. Hoe dit komt, lees je in dit artikel.

Levering van houtproducten

Net als bij veel andere producten, was de levering houtproducten de afgelopen jaren minder soepel dan voorheen. Dit had meerdere redenen, maar de belangrijkste hiervan was natuurlijk het coronavirus. Door het virus werden veel producten, waaronder ook houtproducten, vaak veel later geleverd dan normaal. Over het algemeen zijn alle grondstofprijzen aan het stijgen. Dit geldt ook voor verschillende houtsoorten. Het kan dus ook zijn dat je meer moet betalen voor houten meubels zoals een houten eettafel, kastjes en stoelen.

Conflict in Oekraïne

Begin dit jaar begonnen de prijzen voor hout weer wat te dalen. Hier is echter snel een einde aan gekomen, namelijk door het huidige conflict in Oekraïne. Veel van het hout dat gebruikt werd voor houtproducten, kwam voorheen uit Rusland, maar ook uit Oekraïne. Hierdoor zijn bepaalde soorten hout, zoals berkentriplex en naaldhout, momenteel minder makkelijk te verkrijgen. Door het wegvallen van deze leveringen, is er opnieuw een schaarste ontstaan.

De bedoeling is dat er nieuwe leveringen zullen komen, uit andere landen en gebieden. Het heeft echter tijd nodig voordat dit probleem is opgelost, waardoor we voor nu nog wel even met dit probleem zullen zitten.

Alternatieve materialen

Wil jij nieuwe houten meubels of andere houtproducten kopen? Probeer deze dan zo snel mogelijk te bestellen. De kans is namelijk groot dat je langer zult moeten wachten. Is dit geen optie? Dan kun je altijd even bellen en vragen wat de verwachte levertijd nu is. Ook kun je kijken of je deze producten kunt kopen van alternatieve materialen. Koop je nu wel houtproducten? Dan kan het ook zijn dat je hiervoor wat meer moet betalen. Wanneer de prijzen en levering weer normaal zullen zijn, is voor nu helaas nog onbekend.