Tips om minder stress te ervaren

Tips om minder stress te ervaren

Ervaar je veel stress en voel je jezelf daardoor vaak opgejaagd en niet fit? Je bent niet de enige. Jaarlijks nemen de mensen met stressklachten toe en daarom vond ik het tijd om hier een artikel aan te wijden. In dit artikel lees je waardevolle tips om een momentje voor jezelf te pakken en om de stress de baas te worden. 

Hoe herken je stress

Om te weten hoe je stress oplost, is het eerst belangrijk om stress te herkennen. Vaak heb je een opgejaagd gevoel wanneer je stress hebt. In het begin valt dit gevoel en de klachten nog enigszins mee, maar als je te lang stress ervaart slaat het ook op je spieren en je gemoedstoestand. Hierdoor heb je last van spierpijn en beweeg je minder soepel. Ook ben je sneller geïrriteerd. Bij sommige mensen spelen er ook maagklachten op. Waar de een juist helemaal niks meer gaat eten als hij/zij stress heeft, krijgt de ander juist vreetbuien (binge eating). 

Stress verminderen

Stress kan je in sommige situaties helpen om net dat extra beetje uit jezelf te krijgen, maar wanneer het langer aanhoudt begint het vervelend te worden. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om naar oplossingen te kijken. Afhankelijk van je bron van stress zijn er verschillende oplossingen. Er is hierbij geen beste oplossing aan te wijzen, het zijn namelijk vaak de combinatie van factoren die ervoor zorgen dat je stress beduidend minder wordt. Hieronder hebben we aantal oplossingen voor je op een rijtje gezet. 

Voldoende slapen

Iedereen weet dat je zo’n 7 a 8 uur slaap per dag nodig hebt om voldoende uitgerust te zijn. Toch is er maar een klein deel van de Nederlanders die daadwerkelijk dit aantal uur slaap haalt. We onderschatten dit belang namelijk nogal vaak. Door jezelf niet genoeg slaap te gunnen, kunnen je hersen niet voldoende herstellen en word je dag niet verwerkt. Hierdoor neem je de zorgen van de voorgaande dagen ook automatisch sneller mee naar de volgende dag. Een simpele oplossing is dus eerder naar bed gaan en zorgen dat je ontspannen bent wanneer je in bed ligt. Een goede oplossing hiervoor is twee uur voordat je in bed gaat liggen je telefoon uitzetten en blauw licht vermijden. 

Gezonde voeding en sporten

Wanneer je alleen maar voeding met veel vet en snelle koolhydraten (suikers) binnenkrijgt, heb je vaak een gebrek aan vitale vitamines en mineralen. Hierdoor kan je lichaam niet optimaal werken en werk je stress in de hand. Zelf heb ik dit probleem ook al eens eerder ondervonden. Ik vond het super moeilijk om een gezond eetpatroon aan te houden, wat ook nog eens lekker en goed voelde. Toen heb ik besloten om een personal trainer met een voedingsconsulent certificaat in te schakelen. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik een stuk minder stress ervaarde en mij een stuk prettiger in mijn lijf voelde. Wil je ook eens kijken hoe een voedingsconsulent in combinatie met training voor jou kan werken? Klik hier voor meer informatie. 

Mindset

Je mindset is een essentieel onderdeel om stress te verminderen en in de toekomst te vermijden. Jij bent namelijk degene die alle gedachten produceert en je kunt hier, met de juiste training, ook zelf een einde aan maken. Zelf heb ik dit geleerd door het boek Master Your Mindset en de blogs van Rebody te lezen. Door hier voldoende kennis over te vergaren en het daadwerkelijk in de praktijk toe te passen heb ik ervoor gezorgd dat ik nu ‘nee’ kan zeggen tegen negatieve gedachtes. Soms moet je dit ook gewoon hardop uitspreken wanneer je jezelf hierop betrapt. Dit kan helpen in het proces om meer rust in je hoofd te creëren.