Hoe kun je zelf tandsteen verwijderen?

Hoe kun je zelf tandsteen verwijderen?

Als je naar de tandarts gaat voor controle, is het meestal noodzakelijk om tandsteen te laten verwijderen. Maar het is ook mogelijk om tussendoor zelf tandsteen weg te halen en om het grotendeels te voorkomen. Met de juiste middelen en technieken kun je zelf al een heel eind. In dit artikel leggen we uit hoe je tandsteen verwijdert en voorkomt, zodat jouw gebit mooi en gezond kan blijven.

Waarom tandsteen weghalen?

Tandsteen is een aanslag op je tanden en kiezen die zich ophoopt tijdens het eten en drinken. Het is een mengsel van voedselresten, bacteriën en speeksel. Deze aanslag verhardt in de loop van de tijd en kan moeilijk te verwijderen zijn. Tandsteen kan ervoor zorgen dat tandvlees ontstoken raakt, tanden gaan wiebelen of kiespijn veroorzaken. Het is dus belangrijk om tandsteen tijdig te verwijderen. Ga daarom regelmatig naar de tandarts, ieder half jaar ter controle.

Tandsteen verminderen en verwijderen

Tandsteen (ook wel tandplak genoemd) kun je voorkomen of verminderen door te zorgen dat je mond schoner is. Poets daarom twee keer per dag je tanden. Ook je voeding heeft invloed op vorming van tandsteen. Als je minder suiker binnenkrijgt, heb je minder snel tandplak. Het eten van meer groenten en drinken van voldoende water kan ook helpen.

Gezonder eten, water drinken en goed poetsen zijn dus de belangrijkste factoren. Je tandenborstel is het eerste middel dat je inzet om tandsteen te verwijderen. Gebruik de beste elektrische tandenborstel om tandplak te verminderen. Dit werkt namelijk een stuk beter dan een gewone, ouderwetse tandenborstel. Tandpasta’s bevatten verschillende stoffen die tandsteen aanpakken. Zo zijn er tandpasta’s met fluoride, dat tanden sterker maakt en tandpasta’s met triclosan, een antibacterieel middel dat tandplak voorkomt.

Overige middelen

Ook tandenstokers, tandenragers of tandenpicks kunnen tandsteen verwijderen. Voor veel mensen is het moeilijk om te flossen, omdat de tanden en kiezen dicht op elkaar staan. In dat geval zijn ragers een ideale optie. Deze kleine stokjes kun je tussen de tanden steken, om zo viezigheid weg te halen. Doe dit altijd na het poetsen. Gebruik de bovengenoemde middelen wel met mate, want ze kunnen je tandvlees beschadigen. Zelf tandsteen verwijderen is dus ook mogelijk, al is het erg moeilijk om alle tandplak helemaal zelf te verwijderen. Breng daarom regelmatig een bezoek aan de tandarts.